nordiska.blogg.se

Helmut Newton

Kategori: 1. Everyday

 Känner mig som en riktigt kultivist, med alla dessa museebesök och all kulturell litteratur jag blivit matad med de två senaste veckorna. 
 
Fotografiska har just nu en utställning av Helmut Newton, som jag sedan den gick upp 31 maj, velat gå på, men tydligen haft svårt att pallra mig till. Så nu 2 veckor innan den gick ner, fick jag äntligen chansen att dubbeldejta Helmut och kära Anna på en och samma dag. 
 
   

Helmut är en "pornograf" hävdar han så fint själv. Men snarare en konstnär före sin tid menar jag, hans fotografier är verk som fortfarande känns nutida, språket genom hans bilder talar om medvetenhet och stark ådra för estetik. Det faktum att han frekvent arbetade med modemagasin är således inte ett dugg främande utan verkar snarare som en självklarhet, då vi ser bilder som skulle kunna vara med i morgondagens highfashion tidning. Sen är det en klart att han tilltalar just mig lite extra, eftersom han valt att arbeta med att porträttera mestadels mode, på ett ofta väldigt erotiskt sätt.

 


Skulle Helmut läsa min besöks reccention skulle han nog bli avig och anse att jag är för ytlig och inte går tillräckligt djupt in på vad han egentligen försökte åstakomma. Men och andra sidan är det inte en konstkritiker jag utger mig att vara just idag, utan är mestadels glad för all inspiration och glädje han skänkt mig och Anna med, för att sedan leda oss ut i ett regnigt Stockholm utan tårar. Knäck den om ni kan..

Kommentarer


Kommentera inlägget här: